80309: Η μάχη της Κρήτης ως συγκρουσακό θέμα σύγχρονης ιστορίας. Ο τύπος των σντιπάλων της εποχής του Β Παγκόσμιου πολέμου και η τοπική συλλογική μνήμη
INNOVATION
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ψαλλίδας Γρηγόριος
Πλαίσιο Χρηματοδότησης: ΕΛΙΔΕΚ ΕΣΠΑ 2014-2020
Κωδικός Πρόσκλησης: 1η Προκήρυξη Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους Διδάκτορες
Τμήμα Επιστημονικού Υπεύθυνου: Τμήμα Ιστορίας
Προϋπολογισμός: 26.100,00 €

Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης εκπονήθηκε από την κα Μαρίνα Μπάντιου η διατριβή "Η αποτύπωση της Μάχης της Κρήτης στον ελλαδικό και διεθνή Τύπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: μια κριτική αποτίμηση"

Η παρούσα διδακτορική διατριβή έχει ως στόχο να αναδείξει τη μέθοδο, τη μορφή και τον τρόπο με τα οποία αποτυπώθηκε ένα επεισόδιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λίγο πριν τα μέσα του 1941, όπως η Μάχη της Κρήτης, με ανταποκρίσεις και αναλύσεις τόσο στον Τύπο της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας καθώς και στον φίλα προσκείμενο προς τον «Άξονα» Τύπο των κατεχομένων Γαλλίας και Ελλάδας όσο και στον Τύπο της Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας αλλά και τον ουδέτερο Τύπο των ΗΠΑ. Μελετάται το διάστημα από τις 20 Μαΐου έως τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 1941, όταν η Μάχη εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εφημερίδων της εποχής. Συμπληρωματικά λαμβάνονται υπόψιν τεκμήρια και αρχειακό υλικό που αφορούν στην ποινική δίωξη των εμπλεκόμενων Γερμανών σε εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής 1941-1944, ειδικότερα τα πρακτικά του Ειδικού Στρατοδικείου Εγκληματιών Πολέμου, το εκδοθέν προσωπικό ημερολόγιο του Υπουργού Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκέμπελς, τεκμήρια για την Κρήτη από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Αμύνης και έγγραφα της Προεδρίας της Κυβερνήσεως της Βρετανίας από τα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, το αρχείο Τσώρτσιλ για τη Μάχη, τα διπλωματικά έγγραφα της Ιταλίας από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και αρχείο του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικής Πολιτικής. Με βάση την ανάλυση περιεχομένου, η διατριβή αυτή θα καταλήξει στην ανάδειξη του συνολικού ρόλου που διαδραμάτισε ο Τύπος κατά τη διάρκεια της Μάχης προβάλλοντας παράλληλα τις διαφορετικές προσεγγίσεις των εμπολέμων αλλά και των ουδετέρων στην παρουσίαση της Μάχης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί ο προπαγανδιστικός ρόλος των εφημερίδων κυρίως για την κινητοποίηση και την εμπλοκή των «μετόπισθεν» στον ολοκληρωτικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από την συγκριτική προσέγγιση, προβολή και ερμηνεία του Τύπου καθίσταται εμφανής η μεροληπτική στάση των εφημερίδων όσον αφορά στην ενημέρωση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις με μοναδικά κοινά χαρακτηριστικά, την αντιμετώπιση της Μάχης ως ένα μείζον ζήτημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την έμμεση αναγνώριση της μεγάλης σημασίας που είχε η ανύψωση του ηθικού των εμπολέμων κοινωνιών και το επιλεκτικό ενδιαφέρον τους. Η κατάκτηση της Κρήτης προβάλλεται ως θέμα γοήτρου μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ενώ οι θέσεις τους υπονοούνται με την προβολή θετικών για τους «ημετέρους» ή αρνητικών για τους αντιπάλους σχολιασμών στην περιγραφή των γεγονότων. Τέλος έρχεται στην επιφάνεια φωτογραφικό υλικό, χάρτες και γραπτές μαρτυρίες στρατιωτών της Μάχης της Κρήτης.


Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας