Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας και των εν ισχύ διμερών Συμφωνιών Ε&Τ συνεργασίας με άλλες χώρες, η ΓΓΕΤ προχωρά σε κοινές προκηρύξεις Ε&Τ έργων. Συγκεκριμένα, οι προσκλήσεις που πρόκειται να ανακοινωθούν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος και μέχρι τέλους του 2016 αφορούν υποβολή προτάσεων για την εκτέλεση έργων διμερούς Ε&Τ συνεργασίας μεταξύ:
- Ελλάδας - Κίνας (με ενδεικτική Δημόσια Δαπάνη για την Ελληνική Συμμετοχή: 10 εκ. Ευρώ) ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ
- Ελλάδας - Γερμανίας (με ενδεικτική Δημόσια Δαπάνη για την Ελληνική Συμμετοχή: 9 εκ. Ευρώ)
- Ελλάδας - Ισραήλ (με ενδεικτική Δημόσια Δαπάνη για την Ελληνική Συμμετοχή: 9 εκ. Ευρώ)
- Ελλάδας - Ρωσίας (με ενδεικτική Δημόσια Δαπάνη για την Ελληνική Συμμετοχή: 9 εκ. Ευρώ)
Τα διμερή έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της δράσης θα προωθήσουν πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος που έχουν διαμορφωθεί μέσω διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους φορείς των συνεργαζόμενων χωρών και είναι συμβατοί με την στρατηγική τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) και τις θεματικές προτεραιότητες που ορίζονται στην Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) 2014-2020 (Βλ. ηλ. σύνδεσμο: Παράρτημα 2 της RIS3).
Οι επιλέξιμοι τομείς, ανά χώρα, θα αναφερθούν αναλυτικά στις επιμέρους προκηρύξεις των Δράσεων. Ενδεικτικά, επιμέρους προτεραιότητες που έχουν επιπλέον εξειδικευτεί ανά διμερή συνεργασία αναφέρονται στο συνημμένο Παράρτημα.
Επιπλέον, για την οριστικοποίηση των προτεραιοτήτων στο πλαίσιο της προετοιμασίας της προκήρυξης διμερούς Ε&Τ συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας, θα ακολουθήσει άμεσα (στις επόμενες μέρες) και μια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Η Δράση εμπίπτει στην Επενδυτική Προτεραιότητα 1b «Προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην έρευνα και καινοτομία, ανάπτυξη δεσμών και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης και του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως μέσω της προαγωγής επενδύσεων στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, στη μεταφορά τεχνολογίας, στην κοινωνική καινοτομία, στην οικολογική καινοτομία, στις εφαρμογές παροχής δημοσίων υπηρεσιών, στην ενθάρρυνση της ζήτησης, στη δικτύωση, στα συμπλέγματα φορέων και στην ανοιχτή καινοτομία μέσω ευφυούς εξειδίκευσης, καθώς και στήριξη της τεχνολογικής και εφαρμοσμένης έρευνας, δοκιμαστικών δράσεων, ενεργειών έγκαιρης επικύρωσης προϊόντων, προηγμένων ικανοτήτων παραγωγής και πρώτης παραγωγής, ειδικά σε βασικές τεχνολογίες και διάδοση τεχνολογιών γενικής εφαρμογής» και στον Ειδικό Στόχο 1.1 «Αύξηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών για την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας σύμφωνα με την εθνική στρατηγική έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση».
Η Δράση «Διμερείς Ε&Τ Συνεργασίες» αφορά στην ενίσχυση για έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.
H Δράση έχει ως στόχους:
- την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την βελτιστοποίηση της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς και ευρωπαϊκές Ε&Τ διεργασίες δικτύωσης, την συμμετοχή σ΄αυτές δυναμικών και με υψηλή τεχνογνωσία Επιχειρήσεων, την εκπλήρωση των εθνικών μας υποχρεώσεων σε Ευρωπαϊκές πολιτικές
- την επικέντρωση των προσπαθειών και των διαθέσιμων πόρων σε ερευνητικά θεματικά πεδία, μείζονος ενδιαφέροντος για τις δύο (συνεργαζόμενες) χώρες και σημαντικά για την κοινωνία και την οικονομία
- την ανάπτυξη νέων γνώσεων - συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών – με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών
- την προώθηση της καινοτομίας και την διείσδυση σε νέες αγορές.
Οι προκηρύξεις θα απευθύνονται σε Ερευνητικούς Οργανισμούς[1], Επιχειρήσεις[2] και Λοιπούς Φορείς[3] και συνεργατικά σχήματα αυτών στη βάση της δράσης «Διμερείς Ε&Τ συνεργασίες» του Ε.Π. ΕΠΑΝΕΚ. Οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι και λεπτομέρειες συμμετοχής καθώς και ο τρόπος υποβολής προτάσεων θα διευκρινίζονται στις σχετικές προσκλήσεις που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (www.gsrt.gr).
Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν βάσει συγκεκριμένων κοινών κριτηρίων τόσο από την Ελληνική πλευρά όσο και από την συνεργαζόμενη χώρα. Η τελική επιλογή των προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει από Κοινή Μικτή Επιτροπή, η οποία θα λάβει υπόψη της τις αξιολογήσεις των προτάσεων και των δύο πλευρών.
Ενδεικτικά, ο προϋπολογισμός ανά έργο θα ανέρχεται στο ποσό των 400.000 ευρώ από την ελληνική πλευρά με αντίστοιχη χρηματοδοτική συμμετοχή της άλλης πλευράς.
[1] Κάθε οντότητα, όπως Πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο/ινστιτούτο ή φορείς του αρ. 3 παρ. 2 του Ν. 4310/2014 ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς του (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον τρόπο χρηματοδότησής του, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσεων
[2] Επιχειρήσεις έχουσες νομική μορφή
[3] Δημόσιοι και άλλοι φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι φορείς του άρθρου 3 του Νόμου 4310/2014 (ΦΕΚ 2158/8-12-2014), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83/Α/11-5-2016) «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις»
Σχετικά Αρχεία
- Προδημοσίευση προκηρύξεων Διμερούς Ε&Τ Συνεργασίας—[pdf-400 KB]
- Παράρτημα των ενδεικτικών επιλέξιμων τομέων ανα χώρα.—[pdf-243 KB]
#002iurc