Ενημέρωση σχετικά με την κατάθεση εντολών πληρωμής και την τήρηση προθεσμιών στον Ε.Λ.Κ.Ε Ι.Π.

ShareThis
Δημοσίευση: 14-10-2022 17:29 | Προβολές: 688

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο καθυστερημένης κατάθεσης στην υπηρεσία μας εντολών πληρωμής για συμβάσεις οι οποίες έχουν λήξει προ μεγάλου χρονικού διαστήματος, είτε ακόμα και σε προηγούμενο έτος, σας γνωρίζουμε ότι, καθώς το φυσικό αντικείμενο των συμβάσεων ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις συμβάσεις και τη νομοθεσία, θα πρέπει και να τιμολογείται. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις συμβάσεις φυσικών προσώπων που εκδίδουν ΤΠΥ, προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες που ορίζονται στην παρ.2 α), αρθ. 11 του ν. 4308/2014 «Σε περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών ή της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας, κατά περίπτωση.» και στην παρ. 2 ε) «Ειδικά, όταν ο αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημόσιων έργων ή η οριστικοποίηση της συναλλαγής από τον αγοραστή, κατά περίπτωση.»

Η έκδοση των παραστατικών και η κατάθεση των εντολών πληρωμής στον ΕΛΚΕ του Ι.Π. θα πρέπει να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να ενημερώνονται τα λογιστικά βιβλία ως οφείλουμε. Η έλλειψη ταμειακού υπολοίπου στα έργα δεν δικαιολογεί την καθυστερημένη κατάθεση των εντολών πληρωμής.

Επίσης, τα έντυπα και τα παραστατικά που συνοδεύουν μια εντολή πληρωμής θα πρέπει να έχουν την παρακάτω χρονική ακολουθία:

  1. timesheet-ατομική έκθεση (όπου απαιτείται)
  2. έκδοση παραστατικού (όπου απαιτείται)
  3. πρωτόκολλο παραλαβής
  4. εντολή πληρωμής επιστημονικού υπευθύνου

Ειδικότερα, για όσους έχουν σύμβαση που υπάγεται στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθ. 39 του ν. 4387/2016 (αποδίδονται οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ από τον ΕΛΚΕ), τα ΤΠΥ θα πρέπει να εκδίδονται μηνιαία με αναγραφόμενη ημερομηνία την τελευταία ημέρα του μήνα που αφορούν και η εντολή (με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα) να κατατίθεται στον ΕΛΚΕ εντός 10 ημερών από τη λήξη του μήνα (είτε υπάρχει διαθέσιμο ταμειακό υπόλοιπο στο έργο είτε όχι) για να τηρηθούν οι προθεσμίες υποβολής ΑΠΔ από την υπηρεσία και να μην προκύπτουν πρόστιμα.

Με εκτίμηση,

Αλεξάνδρα Ογγάρη

Υπεύθυνη Λογιστηρίου

Ειδικός Λογαριασμός                            

Κονδυλίων Έρευνας Ι. Π.

Ιωάννου Θεοτόκη 72,

49100, Κέρκυρα

Τηλ: 26610 87665

e-mail: ale@ionio.gr


Επιστροφή


Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας