Αντικείμενο της Έρευνας

Η επίδραση του Παγκόσμιου Ιστού κατά την τελευταία δεκαετία ήταν καθοριστική. Σε σύντομο διάστημα μετά την επινόηση του, ο Παγκόσμιος Ιστός έγινε ένα ευρέως αποδεκτό μέσο για ανταλλαγή πληροφορίας, επικοινωνία, και εμπόριο σε παγκόσμια κλίμακα. Για τη διαχείριση και αναζήτηση της ολοένα αυξανόμενης πληροφορίας του Ιστού έχουν προταθεί τα τελευταία χρόνια διάφορα μοντέλα, γλώσσες αναπαράστασης, και γλώσσες επερώτησης. Οι ιδιαιτερότητες των δεδομένων του Ιστού, οδήγησαν στη χρήση του μοντέλου των ημιδομημένων δεδομένων (semistructured data), ικανού να περιγράψει πληροφορία που δεν έχει αυστηρή δομή, ούτε υπακούει σε κάποιο εξωτερικό σχήμα. Για την αναπαράσταση ημιδομημένων δεδομένων σε μορφή κειμένου έχει προταθεί η eXtensible Markup Language, ή XML, η οποία έχει πια καθιερωθεί σαν μορφότυπος αναπαράστασης και ανταλλαγής δεδομένων στον Παγκόσμιο Ιστό. Η XML συνοδεύεται από μια σειρά από συμπληρωματικές τεχνολογίες, στις οποίες περιλαμβάνονται γλώσσες επερώτησης (όπως η XPath, και η XQuery), μηχανισμοί περιγραφής σχήματος (όπως το DTD και το XML Schema), καθώς και γλώσσες μετασχηματισμού (όπως η XSLT) και παρουσίασης της πληροφορίας (όπως τα XML Stylesheets, ή XSL). Επίσης, λόγω της ανομοιογένειας της πληροφορίας στον παγκόσμιο ιστό, διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα και αναπτύσσονται μια σειρά τεχνολογίες για την κωδικοποίηση, ανταλλαγή, ολοκλήρωση και επερώτηση ετερογενών πηγών (και βάσεων) δεδομένων.

Η ανάπτυξης των παραπάνω τεχνολογιών ασκεί σημαντική επίδραση στις ανθρωπιστικές επιστήμες και οδηγεί στην ανάπτυξη μιας σειράς πρότυπων αναπαράστασης πληροφοριών και μεταδεδομένων όπως το Text Εncoding Ιnitiative (TEI), το Encoded Archival Description (EAD), Encoded Archival Context (EAC), το CIMI XML Schema, το MARC XML, MODS, το Dublin Core, το CIDOC/CRM και άλλα. Παράλληλα, η ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών και διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων προτύπων καθίσταται επιτακτική πράγμα που οδηγεί πλήθος ερευνητικών ομάδων να καταπιάνονται με την επίλυση των προβλημάτων και των προκλήσεων της περιοχής αυτής.

Στα πλαίσια αυτά το ενδιαφέρον της ερευνητικής μας ομάδας εστιάζεται στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν:

  • Την αναπαράσταση της πληροφορίας στον παγκόσμιο ιστό
  • Την ολοκλήρωση, ανταλλαγής και επερώτηση της πληροφορίας
  • Την εφαρμογή των σύγχρονων επιτευγμάτων της πληροφορικής για την αναπαράσταση και διαχείριση της πληροφορίας στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ενημέρωση: 18/01/2008
Έγκυρη XHTML

www.epeaek.gr